Dirigent

Dirigent

Dirigent Pieter Cox

Pieter Cox studeerde kerkor­gel, theorie der muziek en koor- en orkestdirec­tie aan Het Brabants Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij volgt masterclasses bij Lucas Vis, Jean Fournet, Michael Tabachnik, Noam Sheriff en Diego Masson. Met Verdi’s Falstaff maakt Cox in 1987 zijn professionele muziektheaterdebuut tijdens het Dartington Festival in Engeland.

Als theaterdirigent werkte Pieter o.m. voor Operastudio Brussel, Opera van Vlaanderen, Nationale Reisopera en Muziektheater Tsjerkassy Oekraine. Hij is de enige dirigent die werkte voor alle drie operettevoorzieningen in Nederland in de afgelopen 30 jaar: hij was 10 seizoenen verbonden aan Hoofdstad Operette Amsterdam. Na hun opheffing in 2000, initieerde Pieter samen met regisseur Eddy Habbema, Seth Gaaikema en tenor Rein Kolpa, een nieuwe professionele Nederlandse operette-voorziening: Nederlands Operette Theater (NOT) en sinds 2008 gasteerde Pieter regelmatig in producties van de derde operetteproducent in Nederland: Supierz Management.

Ook werkte Pieter voor Joop van den Ende Theater­produkties, voor onder meer Phantom of the Opera en Chicago. Omdat Pieter het werken met professionals immer bleef combineren met ambitieuze amateurverenigingen, leidde hij geweldige ensemble als Bossche Opera, Brabants Operettekoor, Operettevereniging Cantiamo Zoetermeer, Muzemento en Musicalvereniging BOeMS beiden uit Tilburg en Musicalensemble Sempre Sereno uit Wageningen.   

Naast een carrière in het muziektheater leidde Pieter als orkestdirigent belangrijke internationale ensembles, waaronder het Nationaal Orkest van Belgie, Dartington Chamber Orchestra, L’Orchestra Particolare, Nationaal Orkest van Oekraïne, Neder-Silezische Philharmonie Jelenia Gora, Staats Opera- en Balletorkest Kharkov, Concerto Vivo Dortmund, Philharmonie Südwestfalen, Neue Philharmonie Westfalen en ATLAS Orches­tra. Hij was ruim 20 jaar artistiek leider/chef-dirigent van het semi-professionele Tilburgs Begeleidings. Sinds 2011 is Pieter chefdirigent van het Drents Symfonie Orkest.

Als koordirigent verdiende hij zijn muzikale sporen vooral bij toonkunst- en oratoriumkoren als het Eindhovens Madrigaalkoor, Philips’ Philharmonisch Koor, Brabant Koor, Het Daghet uit Leuven (BE), Städtischen Musikverein Meppen (DU), Heinrich-Schütz-Chor (DU), Cantatekoor Dukenburg Nijmegen, Toonkunstkoor Hoogeveen en sinds 2009 bij Toonkunstkoor Roermond.

Naast dirigent wordt Pieter ook gewaardeerd als pedagoog. Hij was orkestleider aan Factorium Tilburg, muzikaal leider van afdeling Muziekthea­ter aan Brabants Conservatorium/Fontys Hogeschool Tilburg, koordirigent aan Centrum voor de Kunsten Eindhoven en sinds 2016 aan Hibernia, Middelbare Steinerschool Antwerpen.